ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
АктуалноГрадътНовиниРазследване

Водолюбивите птици по река Марица изчезнаха

Последствията от екокатастрофата тепърва ще се оценяват

Ще са необходими години, за да се възстанови популацията на някои видове в реката

Патиците и други водолюбиви птици в коритото на река Марица от Стамболийски до Първомай изчезнаха. Това съобщиха в редакцията на Под тепето жители на населените места. Хората смятат, че отровената риба ще рефлектира и върху други животински видове.

Според Дружеството за защита на птиците, те са усетили бедствието и са напуснали местообитанията си. Добрата новина е, ако въобще може да се каже така, че тази година има по-малко прелетни водолюбиви птици по реката, заради топлата зима, коментират природозащитниците.

От риболвните сдружения пък са категорични, че са нужни между 8 и 10 години за преодоляване щетите от екокатастрофата върху популацията на риба в реката.

Те предупреждават и за друга опасност – от разрастване на екологичната криза, тъй като диви животни могат да консумират изплувалите умрели риби.

Въпреки предприетите мерки от институциите, днес по поречието между Пазарджик и Пловдив имаше не само рибари, а и роми, които събират умрялата риба за консумация.

Припомняме, че областният управител на Пловдив Дани Каназирева призова да не се консумира риба, уловена по поречието на Марица, както и да се избягва досег на хора и домашни животни с речната вода.

По информация на директора на РИОСВ-Пазарджик Костадин Гешев вече е установен източникът на замърсяването. Той посочи пазарджишката фирма „Екоинвест“, която преработва пластмаса. Първоначалните данни сочат, че рибата е умряла заради изпускането във водата на т. нар. „мленки“ от пластмаса. Костадин Гешев допълни, че е възможно е да има и други замърсители.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина